Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Slecht slapen of slecht in slaap komen. Je ligt te draaien in bed, terwijl de wekker weer vroeg afgaat. We weten allemaal dat goed slapen belangrijk is! Uitgerust ben je productiever, minder vergeetachtig en je hebt een beter humeur.
Een goede nachtrust heeft voor een belangrijk deel te maken met de juiste lichaamstemperatuur. Niet te koud, maar ook niet te warm waardoor je zweterig of klam gaat aanvoelen. Hoe een wollen dekbed daarbij kan helpen, leggen wij je graag uit. Slapen onder een dekbed van wol zorgt voor een prettige slaapomgeving. Een dekbed van wol is luchtig, behaaglijk warm en ademend. Wol houdt je warm als het koud is en ventileert als het warm is. De wolvezel bevat veel kroezende haartjes. Tussen deze kroezende haartjes blijft lucht als isolatielaag bewaard, deze luchtlaag zorgt voor een temperatuurregulerende werking en heeft een ademend vermogen.
Tip! De ideale slaapkamer temperatuur is tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Iedere nacht verlies je ongeveer een halve liter aan vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via je adem, maar ook voor een groot deel via de huid. (transpiratie). Wol heeft de unieke eigenschap om tot wel 30% van het eigen gewicht aan vocht op te nemen te kunnen nemen en weer af te staan aan de lucht. daarbij heeft wol een natuurlijke beschermlaag (lanoline). Hierdoor trekt vocht niet in de wolvezel. Door je bed dagelijks te luchten, kan het vocht goed vrijkomen en houd jij je beddengoed langer fris.
Tip! Ventileren is belangrijk, zet dagelijks minimaal een half uur je slaapkamer open.
Voor de vulling van onze dekbedden wordt wol gebruikt; wol is van nature erg kroezig. Het kroezige karakter zorgt samen met het wolvet voor een veerkrachtige laag wol die een isolerende werking heeft. Zo blijf je aangenaam warm en droog bij koud weer. Bij warmer weer werkt de wol juist vochtregulerend en ventileert. Het natuurlijke vet in de schapenwol wordt lanoline genoemd. Positieve eigenschap van dit wolvet is dat het de wol vuilafstotend maakt. daardoor is het qua onderhoud voldoende om een wollen deken buiten te luchten. Het wolvet helpt mee in het soepel blijven van de wolvezel. Andere positieve eigenschappen van het wolvet zijn een anti-bacteriële en anti- schimmel werking. Wetenschappers hebben tot op heden nog geen vezel kunnen namaken die de positieve eigenschappen van wol heeft. Wol is de hightech vezel van de natuur.
Wollen dekbed voor- en nadelen
Voordelen:
Wol werkt...temperatuurregulerend; het houdt je warm als het koud is en ventileert als het warm is. Wol is een uitstekende isolator.
Wol werkt...vochtregulerend; het neemt vocht eenvoudig op en laat het weer verdampen in de lucht.
Wol werkt...zelfreinigend; vuil- en bacteriewerend dankzij de natuurlijke beschermlaag (lanoline).
Wol werkt...brandvertragend; door het hoge vochtgehalte en hoge ontbrandingstemperatuur is wol een relatief veilig materiaal, daarbij is een dekbed van wol een goede investering. De isolatiewaarde van wol gaat vrijwel niet achteruit. Een dekbed van wol is sterk en heeft een lange levensduur.
Nadelen:
Eigenlijk kunnen we alleen maar voordelen bedenken voor een wollen dekbed. Het enige "nadeel" dat we kunnen noemen, is dat een wollen dekbed niet gewassen kan worden. Chemisch reinigen bij een stomerij kan uiteraard wel. Maar regelmatig luchten van een dekbed is qua onderhoud het beste; door te luchten gaat de wol weer kroezen en zich ontdoen van vocht.
De met wol gevulde dekbedden van Texelana zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag is de tijk, deze is van van katoen, percal katoen of katoen satijn. De middelste laag is luchtige, gekaarde schapenwol. Tussen de wolvulling en de tijk zit een dun vlies; dit vlies is heel belangrijk want het houdt de wolvulling op zijn plaats, het zorgt ervoor dat het dekbed makkelijker door de naaimachine gaat én het voorkomt dat de wol door de tijk heen gaat.
Tip! Wij raden je aan het dekbed open te slaan in plaats van direct het bed op te maken.
Hoe zit het met de tijk, wat zijn de verschillen?
Texelana heeft 3 verschillende type tijken; katoen, percal katoen en katoen satijn.
- Katoen is een natuurlijk product en komt van de katoenplant. De vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen heeft fijne eigenschappen: het ademt en is vochtabsorberend.
- Satijn en Percal zeggen niets over het materiaal, maar over de manier van weven. Percal katoen is 100% natuurlijk katoen. Het wordt geweven met een hoger aantal draden. Daardoor voelt de stof zachter en soepeler aan. Ook blijft de stof door de hogere weefdichtheid langer mooi.
- Katoen satijn is 100% natuurlijk katoen; voelt echter zachter en gladder aan dan gewoon of percal katoen, door de speciale ‘satijnweving’. Hierbij wordt het katoen veel dichter op elkaar geweven en worden er dus meer draden gebruikt. Meer draden per vierkante inch betekent een hogere kwaliteit en een gladdere stof. Door de satijnweving gaat de stof bovendien licht glanzen.
Bekijk je eigen situatie en stel jezelf de volgende vragen!
Je hebt je nu verdiept in het materiaal, maar hoe maak je nu de juiste keuze?
Om een beeld te krijgen van jouw situatie en behoeftes kan je jezelf wat vragen stellen, bijvoorbeeld;
- Hoe warm is het gemiddeld in mijn slaapkamer?
- Woon ik in een goed geïsoleerd huis? Of woon ik in een minder goed geïsoleerd huis waardoor de temperatuur 's nachts kan zakken tot onder de 10 graden?
- Heeft mijn slaapkamer een constante temperatuur?
- Ben ik een warme slaper of een koude slaper? Hiermee bedoelen we dat er verschillen zijn: sommige mensen hebben het altijd koud, anderen juist snel te warm. In beide gevallen is wol een juiste keuze omdat wol temperatuurregulerend is. Mensen die het over het algemeen snel koud hebben kunnen kiezen voor een warme variant, de mensen die warm slapen kunnen beter een los en luchtig dekbed kiezen.
- In welk seizoen wil ik een dekbed gebruiken?
- Een dekbed gaat lang mee, gaat jouw slaapomgeving in de nabije toekomst veranderen door bijvoorbeeld een verhuizing naar een goed geïsoleerde woning? Of juist naar een minder geïsoleerde oudere vrijstaande woning? Houd daar dan rekening mee.
De keuze voor een bepaald dekbed is vaak persoonlijk, zo vindt de een het snel te warm terwijl een ander het vaak koud heeft. daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de seizoenen en de temperatuur in je slaapkamer. Daarom zijn dekbedden verdeeld in warmteklassen, de warmteklasse geeft de warmte en dikte aan van het dekbed en kan helpen bij het maken van jouw keuze.
Tip! Hebben jij en je partner verschillende dekbedwensen? Dan zou je kunnen kiezen voor 2 eenpersoonsdekbedden.
Er zijn vier warmteklassen: 1, 2, 3 en 4.
- Klasse 1 is het dikste en warmste dekbed. Texelana heeft in deze warmteklasse geen dekbedden in het assortiment.
- Klasse 2 is warm en wordt het meest gebruikt in de winter. In deze klassen vallen onze wolgevulde 4-seizoenen dekbedden en het Excellent winterdekbed.
- Klasse 3 is medium warm en het meest geschikt voor de lente- en herfstmaanden. Het Excellent voor-/najaarsdekbed valt in deze warmteklasse.
- Klasse 4 is het dunst, minst warm en meest geschikt als zomerdekbed. In deze warmteklasse valt het Excellent zomerdekbed.
Een 4-seizoenen dekbed is het meest complete dekbed. Je kunt hier precies de ideale warmte mee creëren. Het dekbed bestaat uit een zomergedeelte en een voor- en najaarsdeel. Deze 2 dekbedden aan elkaar zorgen voor een heerlijk warm winterdekbed.
Geschikt voor:
- Minder goed geïsoleerd huis / slaapkamer; 's zomers erg warm en in de winter behoorlijk koud in je slaapkamer.
- De slaapkamer heeft geen constante temperatuur, koelt 's nachts snel af.
- Je hebt het altijd snel warm of je bent juist een koukleum.
4 seizoenendekbed Texelana Standaard heeft een tijk van 100% katoen
4 seizoenendekbed Texelana Excellent heeft een tijk van 100% percal katoen
4 seizoenendekbed Texelana Exquisiet* heeft een tijk van 100% katoen satijn
*Het zomerdeel van de Exquisiet heeft een vulling van 70% wildzijde en 30% wol. Dit maakt het zomerdeel lichter dan een zomerdekbed van 100% wol. Wij raden dit dekbed aan als je 's zomers wel onder iets wilt slapen, maar niet te veel gewicht op je wilt hebben.
Het hele jaarrond fijn slapen! Een voor-en najaar dekbed te combineren met een zomerdekbed. Klasse 2, 3 en 4 in één dekbed. Bekijk dekbed.
Tip! Bij een goed geïsoleerd huis volstaat vaak een voor- en najaarsdekbed. We kunnen ons echter voorstellen dat je toch behoefte hebt aan een apart zomerdekbed of juist een extra warm winterdekbed. In dit geval raden wij een 4 seizoenen dekbed aan omdat deze in aanschaf voordeliger is dan twee aparte dekbedden.
Een enkele variant bestaat uit 1 dekbed. Je kunt kiezen uit een winterdekbed, een voor- en najaarsdekbed en een zomerdekbed.
- Het winterdekbed valt in warmteklasse 2; geschikt voor de koude wintermaanden. En voor de echte koukleumen onder ons.
- Het voor - en najaarsdekbed valt in klasse 3; geschikt voor als je een goed geïsoleerd huis hebt en je slaapkamer een vrij constante temperatuur heeft.
- Het zomerdekbed valt in klasse 4; geschikt voor de warme zomermaanden. En als je het erg snel warm hebt in je bed.
Al onze Excellent varianten hebben een tijk van percal katoen.
Texelana Excellent dekbedden. Een excellente keuze als een los winter, voor- en najaars of zomerdekbed volstaat.
> Texelana Excellent - enkel zomerdekbed
> Texelana Excellent - enkel winterdekbed
> Texelana Excellent - enkel dekbed voor-/najaar
Tip! Het dekbed moet ongeveer 40 tot 60 cm breder zijn dan je bed.
Heerlijk warm en zacht. Een onderdeken van wol voor extra warmte en comfort. Voorzien van praktische hoeselastieken. Bekijk wollen onderdeken.
De Texelana onderdeken van schapenwol is de ideale aanvulling op uw slaapsituatie. De vulling van zuiver scheerwol en de bovenlaag van wolborg geven de onderdeken een koninklijke dikte. De luchtige, zachte wol in de onderdeken zorgt voor meer ligcomfort. Onze schapenwollen onderdeken kenmerkt zich door de unieke vulling: 100% zuivere scheerwol van het schapenras De Texelaar (500 gr./m2). De bovenlaag is van wolborg, dit is 100 % zuivere scheerwol ingebreid in tricot, eveneens 500 gr./m². Deze wol is nature erg kroezig en dit zorgt voor een veerkrachtige laag met een isolerende werking. Hierdoor blijf je behaaglijk warm en droog bij koud weer en werkt de wol vochtregulerend op warmere dagen.
Texelana Standaard hoofdkussen, gevuld met schapenwol.
Een Texelana hoofdkussen vormt zich precies naar jouw hoofd en nek, dankzij de vulling van zachte, ventilerende wolbolletjes. Dit kussen is vochtregulerend, dankzij de vulling van schapenwol.
Handig; je kan zakjes met wolbolletjes nabestellen en het kussen naar eigen behoefte bijvullen. Voor een optimale werking van het product adviseren wij om het kussen regelmatig te luchten en op te schudden. De wolbolletjes zijn makkelijk uit elkaar te trekken; hierdoor behoudt de wol zijn luchtige en veerkrachtige structuur.
Hoofdkussen gevuld met schapenwol. De tijk is van 100% katoen, met rits. Gevuld met zachte wolbolletjes van schapenwol. Bekijk hoofdkussen.
Aangezien Texelana geen productiecapaciteit op Texel heeft, worden al onze wollen dekbedden en wollen onderdekens elders in Nederland gemaakt. Al onze producten zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en diktes. Met de verschillende producten creëer je de ideale combinatie die bij jouw slaapbehoeftes passen. Slapen op en onder wol draagt bij aan een heerlijke nachtrust!
Bekijk al onze wolgevulde dekbedden en laat u inspireren!